REAKSİYON  ZAMANI

 

Prof. Dr. Winfried Joch                                                                           Qeviri: Serdar Antan

 

Yazar, burada motor hızın boyutlarını ve reaksiyon zamanındaki üç değişik uyarımı (dokunma, ses sinyali ve optik sinyaller) ayırt edilmesini tartışıyor.

 

Reaksiyon zamanındaki ses sinyallerinin aşırılığı 0.12 ile 0.18 sn. arasındadır. Bu fizyolojik kanunun eskiden 0.10 sn. ya da en azından bunun altında olduğu umuluyordu. Bu değişik reaksiyon süreçleri (dokunma, ses ve optik) kendine özgüdür. Bunun anlamı şudur ki optik sinyale hızlı reaksiyon gösteren bir kişi ses sinyaline daha yavaş reaksiyon gösterebilir yada bunun tam tersi olabilir. Buna bir örnek verirsek, bir 100 m. çıkışındaki birinci çıkan atlet ses sinyaline diğer atletler ise görüntü sinyaline reaksiyon verirler.

 

Basit ve seçilebilir reaksiyonlar arasında temel bir fark vardır. Basit reaksiyonlar önceden tanımlı hareketleri takip eden ve bilinen bir sinyalin verilmesiyle ortaya çıkar. Reaksiyon sürecindeki sinyalden ilk kas hareketine beş evre vardır. Birlikte sportif aktivitelerdeki reaksiyon zamanını tanımlarken sinyalden ilk kassal harekete kadar olan zaman yeterlidir. Sprint başlangıcındaki reaksiyon zamanının kasların ön gerilimi (Hazır pozisyonda iken takozlara olan bası) ile kısaltılabilir.

 

      Reaksiyon hızının antrene edilebilme sorunu hala tartışılan bir konudur. Bazı uzmanlar, reaksiyon zamanının antrenman sayesinde % 10 ile % 20 arasında ilerleyeceğini söylemekteler. Reaksiyon performansındaki karar faktörü, ses sistemini sese ve optik sistemi görüntüye tepki göstermesini sağlayan merkezi sinir sisteminin fonksiyonel kapasitesidir. Bu ayrı sistemler son derece özeldirler, uyarı merke­zi sinir sistemine farklı yollardan iletilir. Bu da reaksiyon zamanın özgüllüğünü açıklamaktadır.

 

Die lehre der leichtathletikten